Krajowy –
Thai Royal Gazette opublikowało oświadczenie Ministerstwa Zdrowia Publicznego dotyczące kontroli konopi w piątek, 26 sierpnia, wymagające od dystrybutorów żywności dołączenia etykiety zawierającej konopie indyjskie i wzięcia udziału w kursie korepetycyjnym.
Zgodnie z powiadomieniem dystrybutorzy żywności, którzy dodawali do swoich produktów substancje z konopi lub konopi, muszą wyraźnie dołączyć wiadomość lub znak wskazujący, że ich lokale sprzedają produkty zawierające konopie indyjskie lub konopie jako część swoich składników.
Sprzedawcy muszą również przedstawić klientom wszystkie swoje menu żywnościowe zawierające konopie indyjskie lub konopie, a także przedstawić zalecenia dotyczące bezpieczeństwa spożywania konopi indyjskich lub żywności zawierającej konopie, pokazując następujące stwierdzenia z zalecenia zdrowia publicznego:
(I) osoby poniżej dwudziestego roku życia, kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny powstrzymać się od spożywania; (II) Jeśli występują nienormalne objawy, osoby powinny natychmiast przerwać spożywanie. Jeśli objawy są poważne, należy natychmiast zgłosić się do lekarza; (III) Osoby uczulone na marihuanę lub konopie powinny powstrzymać się od spożywania.
W komunikacie wspomniano również o przepisach Departamentu Zdrowia dotyczących wymagania lekcji na temat używania konopi indyjskich lub substancji konopnych w kuchni jako jednego z programów szkoleń Ministerstwa Zdrowia Publicznego dla przedsiębiorców restauracyjnych i dystrybutorów żywności. Istnieją dwa kursy, a mianowicie kurs przedsiębiorcy i kursy kontaktu z żywnością.
Nauka trwa 30 minut na kurs i będzie obejmowała odżywianie roślin, stosowanie marihuany do odpowiedniego i bezpiecznego gotowania dla konsumentów oraz zasady i kary w przypadku niewłaściwej konsumpcji itp.
Oryginalna wersja tego artykułu pojawił się na naszej siostrzanej stronie internetowej The Pattaya News, której właścicielem jest nasza firma macierzysta TPN media.