Som Tam i Phla Kung z Tajlandii na liście 10 najlepszych sałatek na świecie TasteAtlas

KOMUNIKAT PRASOWY:

TasteAtlas, serwis internetowy, który określa się jako encyklopedia smaków, światowy atlas tradycyjnych potraw, lokalnych składników i autentycznych restauracji, opublikował swój ranking 10 najlepiej ocenianych sałatek na świecie (https://www.tasteatlas.com/ najlepiej ocenianych sałatek na świecie).

Zgodnie z wynikami, tajlandzka sałatka Som Tam, czyli zielona papaja, zajęła szóste miejsce wśród najlepszych sałatek na świecie, a gorąca i kwaśna krewetka, czyli Phla Kung, zajęła 9. miejsce w rankingu czytelników TasteAtlas.

Pierwsze miejsce na liście zajmuje grecki Dakos, następnie sałatka szopska z Bułgarii i sałatka Mechouia z Tunezji.

Som Tam to zielona sałatka z papai kojarzona głównie z północno-wschodnią częścią Tajlandii, choć często sugeruje się, że po raz pierwszy pojawiła się w Laosie. Oprócz cienkich pasków zielonej papai, ta sałatka zwykle zawiera prażone orzeszki ziemne, fasolkę szparagową, pomidory i pikantny sos, zwykle przygotowywany z czosnku, papryczek chili, sosu rybnego, suszonych krewetek, cukru palmowego i soku z limonki lub tamaryndowca.

Odmian jest mnóstwo i mogą zawierać różne dodatki. Sos może występować również w wielu innych kombinacjach i może znacznie różnić się słodyczą i ostrością. Liczne restauracje i uliczne stragany pozwalają klientom wybrać preferowaną odmianę i dostosować składniki do swoich preferencji.

Jeśli chodzi o Phla Kung, ta gorąca i kwaśna sałatka z krewetek składa się z blanszowanych krewetek połączonych z posiekanymi łodygami trawy cytrynowej, szalotką, liśćmi limonki kaffir, kolendrą i liśćmi mięty, wszystko pokryte sosem z limonki chili. Pikantną sałatkę z krewetek zazwyczaj umieszcza się na świeżych liściach sałaty, a następnie przyozdabia gałązkami świeżej mięty.

Istnieje wiele odmian tego dania, z których niektóre wymagają innych rodzajów owoców morza lub ryb zamiast krewetek, a nawet mieszanki kilku rodzajów owoców morza w celu uzyskania bardziej interesującej sałatki.

ŹRÓDŁO: PRD 

Oryginalna wersja tego artykułu ukazała się na naszej siostrzanej stronie internetowej The TPN National News, której właścicielem jest nasza firma macierzysta TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Pomóż wesprzeć Phuket Express w 2023 roku!

Zapisz się!
Goongnang Suksawat
Goong Nang jest tłumaczem wiadomości, który przez wiele lat pracował zawodowo dla wielu organizacji informacyjnych w Tajlandii, a z The Pattaya News od ponad czterech lat. Specjalizuje się przede wszystkim w wiadomościach lokalnych z Phuket, Pattaya, a także w wiadomościach krajowych, ze szczególnym uwzględnieniem tłumaczeń z języka tajskiego na angielski i pracy jako pośrednik między reporterami a pisarzami anglojęzycznymi. Pochodzi z Nakhon Si Thammarat, ale mieszka w Phuket i Krabi, z wyjątkiem dojazdów do pracy między nimi.