KOMUNIKAT PRASOWY:
Serwis Tasteatlas po aktualizacji swoich rankingów najlepszych naleśników na świecie w lutym 2024 r. stwierdził, że khanom khrok z Tajlandii znalazł się wśród nich na czwartym miejscu. W pierwszej trójce znalazły się (1) naleśniki z Bretanii we Francji, (2) kaiserschmarrn z Austrii i (3) jianbing z Tianjin w Chinach.
Witryna internetowa tak opisuje khanom khrok: „Ten niewielki tajski deser, często nazywany naleśnikiem, budyniem lub ciastem, powstaje z ciasta składającego się z mąki ryżowej i mleka kokosowego.
Deser pieczony jest w dużych żelaznych blachach z małymi, okrągłymi wgłębieniami i zazwyczaj przygotowuje się go w dwóch etapach – z ciasta, które stanowi chrupiący spód i kremowego, lekko słodzonego nadzienia z mleka kokosowego. Typowe dodatki do nadzienia przypominającego krem to pokrojone szalotki, taro, kukurydza lub dynia.
Khanom khrok to podstawowe danie uliczne w Tajlandii, zwykle spożywane jako szybka i sycąca przekąska, która doskonale równoważy smaki słodkie i pikantne.
Powyższe jest komunikatem prasowym Departamentu PR rządu Tajlandii.