KOMUNIKAT PRASOWY:
Renomowany portal TasteAtlas, który gromadzi przepisy i recenzje krytyków kulinarnych z całego świata, umieścił w rankingu 10 najlepszych puddingów ryżowych na świecie. Kultowy tajski „Khao Niaow Ma-Muang” (tajski lepki ryż z mango) zajął imponujące drugie miejsce, po tureckim deserze „Firin Sutlac”.
To wyróżnienie podkreśla wyjątkowe smaki i znaczenie kulturowe naszego ukochanego tajskiego deseru. Połączenie pachnącego kleistego ryżu, sosu kokosowego i świeżych, soczystych mango Khao Niaow Ma-Muang podbiło kubki smakowe na całym świecie.
10 najlepszych puddingów ryżowych to:
1. Firin Sutlac (Turcja)
2. Khao Niaow Ma Muang (Tajlandia)
3. Sholeh Zard (Iran)
4. Phirni (Indie)
5. Kheer (Indie)
6. Risengrod (Dania)
7. Risalamande (Dania)
8. Zerde (Turcja)
9. Sakkarai Pongal (Indie)
10. Arroz Doce (Portugalia)
Świętujmy to osiągnięcie i nadal promujmy bogatą różnorodność kuchni tajskiej na arenie międzynarodowej!
Powyższe jest komunikatem prasowym Departamentu PR rządu Tajlandii.