Sorn zostaje pierwszą w Tajlandii restauracją z trzema gwiazdkami Michelin, co stanowi historyczny kamień milowy na krajowych i światowych mapach gastronomicznych

Komunikat prasowy —

Tajlandzka społeczność kulinarna rozbłysła jaśniej niż kiedykolwiek wcześniej po ogłoszeniu pierwszego w kraju laureata najważniejszego wyróżnienia, Trzech Gwiazdek MICHELIN, podczas ceremonii wręczenia nagród MICHELIN Guide Thailand, która oznacza oficjalne wydanie przewodnika MICHELIN Guide Thailand 2025, a także ujawnienie długo oczekiwanej pełnej oferty restauracji.

W niedawno wydanym Przewodniku uwzględniono 462 lokale – z pierwszymi trzema gwiazdkami MICHELIN (awansowanymi z dwóch gwiazdek MICHELIN), 7 dwiema gwiazdkami MICHELIN (1 awansowana z jednej gwiazdki MICHELIN), 28 jedną gwiazdką MICHELIN (4 nowe wpisy i 1 awansowany z MICHELIN Selected), 156 Bib Gourmand (20 nowych wpisów) i 270 wpisami MICHELIN Selected (44 nowe wpisy). Wśród nowych wpisów w Przewodniku 20 pochodzi z Chonburi (5 wpisów Bib Gourmand i 15 wpisów MICHELIN Selected), nowy cel podróży omawiany w ósmym lokalnym wydaniu.

Jak odwiedzić Pattayę i Chonburi - pięć nowych restauracji wyróżnionych gwiazdką Michelin Bib Gourmand.

Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy przewodników MICHELIN, skomentował: „Dzięki pierwszej w kraju restauracji z trzema gwiazdkami MICHELIN rok 2025 z pewnością będzie znaczącym i historycznym rokiem dla Tajlandii na międzynarodowej mapie gastronomicznej. Co więcej, cały wybór celebruje bogactwo i różnorodność kuchni tajskiej oraz podkreśla, że ​​gastronomia Tajlandii jest rynkiem inkluzywnym, który obejmuje tradycję, nowoczesność i nowe trendy”.

Ewoluujący krajobraz restauracji w Tajlandii i trendy kulinarne, jak zauważyli inspektorzy przewodników MICHELIN

Według pana Poullenneca, na rynku gastronomicznym Tajlandii obserwuje się stały wzrost liczby nowoczesnych tajskich restauracji, prowadzonych przez młodych, utalentowanych tajskich szefów kuchni – w większości poniżej 35 roku życia, z międzynarodowym doświadczeniem i/lub zachodnim wykształceniem kulinarnym – którzy zakładają firmy w swoich rodzinnych miastach, z pasją prezentując tradycyjne tajskie dania w nowoczesnym i wyrafinowanym stylu, aby wypromować współczesną kuchnię tajską poza jej granice.

Ponadto, scena wykwintnych restauracji w Tajlandii przyciąga zagranicznych szefów kuchni ze wszystkich zakątków świata, aby pracowali, wymieniali się wiedzą z lokalnymi szefami kuchni i szkolili młode lokalne zespoły. Skupienie się na zrównoważonym rozwoju i lokalnym pozyskiwaniu również jest szeroko i coraz częściej zauważane, a szefowie kuchni coraz bardziej angażują się w pozyskiwanie lokalnych składników i współpracę z małymi, przyjaznymi dla środowiska producentami. Taki pęd inspiruje lokalnych szefów kuchni do podejmowania inicjatywy i wprowadzania pozytywnych zmian w środowisku.

Inspektorzy przewodnika MICHELIN znaleźli również zauważalną liczbę prostych restauracji i małych jadłodajni, które przekazują przepisy z pokolenia na pokolenie, zapewniając ich autentyczność i oryginalność. Tego typu lokale gastronomiczne potwierdzają, że Tajlandia jest krajem o wyjątkowo dobrym jedzeniu w rozsądnych cenach.

„Sorn” zapisał się w historii, otrzymując po raz pierwszy w historii Tajlandii trzy gwiazdki MICHELIN

Sorn – restauracja kładąca nacisk na sztukę kuchni południowotajskiej, łączącej tradycję z nowoczesnością, wyrafinowanie z ewolucją; jej idealnie skomponowane menu oferuje wachlarz ekscytujących smaków, które idealnie się ze sobą harmonijnie łączą – staje się kultowa, będąc pierwszą i jedyną restauracją w Tajlandii, która otrzymała najwyższy poziom trzech gwiazdek MICHELIN.

ZDJĘCIE: Sorn, pierwsza na świecie tajska restauracja wyróżniona trzema gwiazdkami Michelin, znajduje się w Bangkoku. @ Sorn

Po raz pierwszy pojawił się w przewodniku MICHELIN Guide Thailand 2019 na liście One MICHELIN Star, a w kolejnym roku awansował do Two MICHELIN Stars i utrzymał to prestiżowe wyróżnienie przez pięć kolejnych lat. Przyznanie mu pożądanych Three MICHELIN Stars w edycji 2025 jest prawdziwym znakiem doskonałości, jakości i spójności. Zamiast być objazdem w drodze do celu, Sorn stał się teraz samym celem.

5 nowych zgłoszeń nagrodzonych jedną gwiazdką MICHELIN

Spośród 5 nowych opon wyróżnionych Jedną Gwiazdką MICHELIN, 4 to nowości, które po raz pierwszy znalazły się w Przewodniku, a jedna została awansowana z poziomu MICHELIN Selected.

4 nowicjusze, którym przyznano jedną gwiazdkę MICHELIN to: AKKEE, restauracja, w której odważne, regionalne dania klasycznych tajskich przepisów, tradycyjnie przygotowywane w bezpretensjonalnej kuchni, aby nadać rustykalny charakter i wyjątkowe smaki, są serwowane w immersyjnym, słabo oświetlonym otoczeniu; AVANT, restauracja prowadzona przez singapurskiego szefa kuchni, który łączy tradycyjne i nowoczesne techniki ze skrupulatną dbałością o szczegóły; GOAT, restauracja, która sprytnie łączy elementy kuchni tajskiej, chińskiej i zachodniej w tajskim, sezonowym koncepcie, wykorzystując zioła uprawiane na miejscu i składniki pochodzące z całej Tajlandii; oraz Aulis, restauracja z koncepcją „Chef's Table”, oferująca wielodaniowe menu degustacyjne, które prezentuje rodzime składniki, z których wiele pochodzi z Tajlandii i od lokalnych producentów. Warto zauważyć, że wśród nowicjuszy, dwie znajdują się poza Bangkokiem: AKKEE w Nonthaburi i Aulis w Phang-Nga.

Przewodnik MICHELIN Tajlandia 2025 w skrócie:

– 1 Trzy gwiazdki MICHELIN (awans z dwóch gwiazdek MICHELIN)
– 7 Dwie gwiazdki MICHELIN (1 awans z jednej gwiazdki MICHELIN)
– 28 Jedna gwiazdka MICHELIN (4 nowe, 1 awans z MICHELIN Selected)
Supinya „Jay Fai” Junsuta, słynąca z kultowego jedzenia ulicznego w Bangkoku, jest posiadaczką jednej gwiazdki Michelin przez osiem lat z rzędu, zauważa TPN.

Niedawno Jay Fai rozwiała plotki o możliwym zamknięciu jej restauracji w 2025 r., o czym pisaliśmy artykuł tutaj. Nie planuje zamykania działalności.
– 4 MICHELIN Zielona Gwiazdka (1 nowa)
– 156 Bib Gourmand (20 nowych)
– 270 MICHELIN Selected (44 nowe)

Powyższy tekst jest komunikatem prasowym MICHELIN Guide Thailand.

Zapisz się!
Kittisaka Phalaharna
Kittisak ma pasję do wycieczek, niezależnie od tego, jak trudne będzie to podróżowanie, będzie podróżować w stylu pełnym przygód. Jeśli chodzi o jego zainteresowania fantastyką, częścią jego duszy są gatunki detektywistyczne w powieściach i książkach o tematyce sportowej. Pracuje dla Pattaya News jako najnowszy pisarz.