Komunikat prasowy —
Tajlandzka społeczność kulinarna rozbłysła jaśniej niż kiedykolwiek wcześniej po ogłoszeniu pierwszego w kraju laureata najważniejszego wyróżnienia, Trzech Gwiazdek MICHELIN, podczas ceremonii wręczenia nagród MICHELIN Guide Thailand, która oznacza oficjalne wydanie przewodnika MICHELIN Guide Thailand 2025, a także ujawnienie długo oczekiwanej pełnej oferty restauracji.
W niedawno wydanym Przewodniku uwzględniono 462 lokale – z pierwszymi trzema gwiazdkami MICHELIN (awansowanymi z dwóch gwiazdek MICHELIN), 7 dwiema gwiazdkami MICHELIN (1 awansowana z jednej gwiazdki MICHELIN), 28 jedną gwiazdką MICHELIN (4 nowe wpisy i 1 awansowany z MICHELIN Selected), 156 Bib Gourmand (20 nowych wpisów) i 270 wpisami MICHELIN Selected (44 nowe wpisy). Wśród nowych wpisów w Przewodniku 20 pochodzi z Chonburi (5 wpisów Bib Gourmand i 15 wpisów MICHELIN Selected), nowy cel podróży omawiany w ósmym lokalnym wydaniu.
Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy przewodników MICHELIN, skomentował: „Dzięki pierwszej w kraju restauracji z trzema gwiazdkami MICHELIN rok 2025 z pewnością będzie znaczącym i historycznym rokiem dla Tajlandii na międzynarodowej mapie gastronomicznej. Co więcej, cały wybór celebruje bogactwo i różnorodność kuchni tajskiej oraz podkreśla, że gastronomia Tajlandii jest rynkiem inkluzywnym, który obejmuje tradycję, nowoczesność i nowe trendy”.
Ewoluujący krajobraz restauracji w Tajlandii i trendy kulinarne, jak zauważyli inspektorzy przewodników MICHELIN
Według pana Poullenneca, na rynku gastronomicznym Tajlandii obserwuje się stały wzrost liczby nowoczesnych tajskich restauracji, prowadzonych przez młodych, utalentowanych tajskich szefów kuchni – w większości poniżej 35 roku życia, z międzynarodowym doświadczeniem i/lub zachodnim wykształceniem kulinarnym – którzy zakładają firmy w swoich rodzinnych miastach, z pasją prezentując tradycyjne tajskie dania w nowoczesnym i wyrafinowanym stylu, aby wypromować współczesną kuchnię tajską poza jej granice.
Ponadto, scena wykwintnych restauracji w Tajlandii przyciąga zagranicznych szefów kuchni ze wszystkich zakątków świata, aby pracowali, wymieniali się wiedzą z lokalnymi szefami kuchni i szkolili młode lokalne zespoły. Skupienie się na zrównoważonym rozwoju i lokalnym pozyskiwaniu również jest szeroko i coraz częściej zauważane, a szefowie kuchni coraz bardziej angażują się w pozyskiwanie lokalnych składników i współpracę z małymi, przyjaznymi dla środowiska producentami. Taki pęd inspiruje lokalnych szefów kuchni do podejmowania inicjatywy i wprowadzania pozytywnych zmian w środowisku.
Inspektorzy przewodnika MICHELIN znaleźli również zauważalną liczbę prostych restauracji i małych jadłodajni, które przekazują przepisy z pokolenia na pokolenie, zapewniając ich autentyczność i oryginalność. Tego typu lokale gastronomiczne potwierdzają, że Tajlandia jest krajem o wyjątkowo dobrym jedzeniu w rozsądnych cenach.
„Sorn” zapisał się w historii, otrzymując po raz pierwszy w historii Tajlandii trzy gwiazdki MICHELIN
Sorn – restauracja kładąca nacisk na sztukę kuchni południowotajskiej, łączącej tradycję z nowoczesnością, wyrafinowanie z ewolucją; jej idealnie skomponowane menu oferuje wachlarz ekscytujących smaków, które idealnie się ze sobą harmonijnie łączą – staje się kultowa, będąc pierwszą i jedyną restauracją w Tajlandii, która otrzymała najwyższy poziom trzech gwiazdek MICHELIN.
Po raz pierwszy pojawił się w przewodniku MICHELIN Guide Thailand 2019 na liście One MICHELIN Star, a w kolejnym roku awansował do Two MICHELIN Stars i utrzymał to prestiżowe wyróżnienie przez pięć kolejnych lat. Przyznanie mu pożądanych Three MICHELIN Stars w edycji 2025 jest prawdziwym znakiem doskonałości, jakości i spójności. Zamiast być objazdem w drodze do celu, Sorn stał się teraz samym celem.
5 nowych zgłoszeń nagrodzonych jedną gwiazdką MICHELIN
Spośród 5 nowych opon wyróżnionych Jedną Gwiazdką MICHELIN, 4 to nowości, które po raz pierwszy znalazły się w Przewodniku, a jedna została awansowana z poziomu MICHELIN Selected.
4 nowicjusze, którym przyznano jedną gwiazdkę MICHELIN to: AKKEE, restauracja, w której odważne, regionalne dania klasycznych tajskich przepisów, tradycyjnie przygotowywane w bezpretensjonalnej kuchni, aby nadać rustykalny charakter i wyjątkowe smaki, są serwowane w immersyjnym, słabo oświetlonym otoczeniu; AVANT, restauracja prowadzona przez singapurskiego szefa kuchni, który łączy tradycyjne i nowoczesne techniki ze skrupulatną dbałością o szczegóły; GOAT, restauracja, która sprytnie łączy elementy kuchni tajskiej, chińskiej i zachodniej w tajskim, sezonowym koncepcie, wykorzystując zioła uprawiane na miejscu i składniki pochodzące z całej Tajlandii; oraz Aulis, restauracja z koncepcją „Chef's Table”, oferująca wielodaniowe menu degustacyjne, które prezentuje rodzime składniki, z których wiele pochodzi z Tajlandii i od lokalnych producentów. Warto zauważyć, że wśród nowicjuszy, dwie znajdują się poza Bangkokiem: AKKEE w Nonthaburi i Aulis w Phang-Nga.
Przewodnik MICHELIN Tajlandia 2025 w skrócie:
– 1 Trzy gwiazdki MICHELIN (awans z dwóch gwiazdek MICHELIN)
– 7 Dwie gwiazdki MICHELIN (1 awans z jednej gwiazdki MICHELIN)
– 28 Jedna gwiazdka MICHELIN (4 nowe, 1 awans z MICHELIN Selected)
Supinya „Jay Fai” Junsuta, słynąca z kultowego jedzenia ulicznego w Bangkoku, jest posiadaczką jednej gwiazdki Michelin przez osiem lat z rzędu, zauważa TPN.
Niedawno Jay Fai rozwiała plotki o możliwym zamknięciu jej restauracji w 2025 r., o czym pisaliśmy artykuł tutaj. Nie planuje zamykania działalności.
– 4 MICHELIN Zielona Gwiazdka (1 nowa)
– 156 Bib Gourmand (20 nowych)
– 270 MICHELIN Selected (44 nowe)
Powyższy tekst jest komunikatem prasowym MICHELIN Guide Thailand.