Ko Samui i Surat Thani w przewodniku MICHELIN Tajlandia 2024

KOMUNIKAT PRASOWY:

Najbliższa edycja Przewodnika MICHELIN po Tajlandii obejmie Bangkok, Phuket i Phang-nga, Chiang Mai, Ayutthaya, Isan oraz Ko Samui i Surat Thani.

Bangkok, 5 kwietnia 2023 r. – Urząd ds. Turystyki Tajlandii (TAT) i Przewodnik MICHELIN ogłosiły rozszerzenie zasięgu Przewodnika MICHELIN Tajlandia o Ko Samui i Surat Thani w południowej Tajlandii – w siódmej edycji, która ma zostać wydana pod koniec tego roku.

Dzięki nowym dodatkom edycja 2024 Przewodnika MICHELIN po Tajlandii obejmie Bangkok (od 2018 r.), Phuket i Phang-nga (od 2019 r.), Chiang Mai (od 2020 r.), Ayutthaya (od 2022 r.), Isan (od 2023 r.), oraz kontynent Koh Samui i Surat Thani.

– powiedział Yuthasak Supasorn, gubernator TAT „Włączenie kontynentu Ko Samui i Surat Thani do wydania 2024 Przewodnika MICHELIN po Tajlandii to niesamowita okazja dla naszej lokalnej sceny kulinarnej, aby powitać więcej globalnych gastronomii i odkryć charakterystyczne lokalne smaki i tradycje kulinarne. Przede wszystkim przewodnik MICHELIN zabierze smakoszy w kulinarną przygodę, z każdym rokiem pogłębioną, po całej Tajlandii, aby mogli doświadczyć różnorodności i bogactwa kuchni tajskiej”.

Po trzech latach pandemii sektor hotelarski i restauracyjny na Koh Samui i Surat Thani zaczął odczuwać pozytywne oznaki ożywienia i niezwykłego zwrotu w lokalnej gospodarce. W porównaniu z 2021 r. turystyka Surat Thani w 2022 r. osiągnęła najwyższy wzrost w kraju, a dochody z turystyki wzrosły o ponad 900 procent z 600-procentowego wzrostu liczby turystów rok do roku. To pokazuje, że destynacja ma potencjał przyciągania wartościowych turystów” – mówi Yuthasak.

Położona nad Zatoką Tajlandzką, w pobliżu ujścia rzeki Tapi, Surat Thani – największa prowincja w południowym regionie Tajlandii – znana jest jako „prowincja tysiąca wysp”, w tym archipelag składający się z Ko Samui, Ko Phangan , Ko Tao i Morski Park Narodowy Mu Ko Ang Thong.

Bogate w surowce naturalne Surat Thani stało się jednym z głównych źródeł pożywienia dla regionu i całego kraju – słynie z dużych ostryg, krewetek rzecznych i solonych jaj kaczych.

Jako główna atrakcja turystyczna Surat Thani, Ko Samui – druga co do wielkości wyspa Tajlandii po Phuket – oferuje szerokie spektrum obiektów turystycznych – w tym duży wybór restauracji tajskich i międzynarodowych; a także szeroką gamę obiektów noclegowych, od hoteli 5-gwiazdkowych, światowych luksusowych kurortów, lokalnych hoteli butikowych, po niedrogie alternatywy.

– powiedział Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodników MICHELIN „Nasi inspektorzy przewodnika MICHELIN stwierdzili, że Ko Samui i Surat Thani mają wiele uroczych i interesujących rzeczy do odkrycia – czy to cuda natury, dziedzictwo kulturowe czy kulinarne przysmaki. Z punktu widzenia inspektorów tamtejsza gastronomia jest wyjątkowa i smaczna. Istnieje wiele lokalnych potraw, których nie można znaleźć nigdzie. Co więcej, świeże lokalne składniki – zwłaszcza owoce morza z lokalnych zasobów – to kluczowy element pyszności.

„Oprócz szerokiej gamy dań kuchni lokalnej i międzynarodowej w jej eklektycznej scenerii kulinarnej, wspaniała atmosfera oraz serdeczna gościnność mieszkańców znacznie przyczyniają się do imponujących doświadczeń naszych inspektorów Przewodnika MICHELIN” — powiedział pan Poullennec.

Rozszerzenie zasięgu terytorialnego nie tylko dodatkowo zaprezentuje charakterystyczną głębię kulinarną południowej Tajlandii, oprócz Phuket i Phang-nga, które zostały opisane w Przewodniku MICHELIN Tajlandia od jego edycji 2019; ale także nadal celebrują bogaty i różnorodny krajobraz gastronomiczny Tajlandii.

„Przewodnik MICHELIN Tajlandia był kluczowym czynnikiem napędzającym rozwój sektora turystycznego Tajlandii, ponieważ doświadczenie lokalnej kuchni tworzy pozytywny wizerunek, który może wpływać na decyzje dotyczące podróży, a także dodaje wartości do ogólnego doświadczenia z podróży. Innymi słowy, jedzenie to miękka siła, która inspiruje niezliczonych podróżników do Tajlandii” – powiedział Yuthasak.

Więcej informacji na temat Przewodnika MICHELIN można znaleźć na stronie www.guide.michelin.com/th/enlub śledź aktualizacje Facebook: MichelinGuideThailand, instagram.com/michelinguide.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Nie zapomnij zapisać się do naszego newslettera i otrzymuj wszystkie nasze wiadomości dostarczane do Ciebie w jednym e-mailu bez spamu. Kliknij tutaj! LUB wpisz poniżej swój e-mail!

Pomóż wesprzeć Phuket Express w 2023 roku!

Zapisz się!
Goongnang Suksawat
Goong Nang jest tłumaczem wiadomości, który przez wiele lat pracował zawodowo dla wielu organizacji informacyjnych w Tajlandii, a z The Pattaya News od ponad czterech lat. Specjalizuje się przede wszystkim w wiadomościach lokalnych z Phuket, Pattaya, a także w wiadomościach krajowych, ze szczególnym uwzględnieniem tłumaczeń z języka tajskiego na angielski i pracy jako pośrednik między reporterami a pisarzami anglojęzycznymi. Pochodzi z Nakhon Si Thammarat, ale mieszka w Phuket i Krabi, z wyjątkiem dojazdów do pracy między nimi.